Aquadivers.se https://www.aquadivers.se Thu, 07 Nov 2019 13:43:05 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 https://www.aquadivers.se/wp-content/uploads/sites/2838/2019/01/cropped-diving-32x32.png Aquadivers.se https://www.aquadivers.se 32 32 Vem är de bästa dykare? https://www.aquadivers.se/2019/01/07/vem-ar-de-basta-dykare/ Mon, 07 Jan 2019 12:37:06 +0000 https://www.aquadivers.se/?p=33 Vilka är egentligen de bästa dykarna genom tiderna? De som har gjort stora upptäckter och uppfinningar som förenklat dykande! En av de största är den svenske dykarpionjären Victor Berge som uppfann en dykarhjälm som kallades the Victor Berge Mask. Berge var också författare och skrev bland annat om sina dykningsäventyr.

Émile Gagnan

Émile Gagnan var den som skapade den första prototypen av det som idag är den öppna luftregulatorn. Detta gjorde han år 1943 och den användes till den första dykarutrustningen. Émile Gagnan var en fransk ingenjör och tack vare luftregulatorn kunde folk utforska havets djup på ett mycket enklare sätt.

Philippe Tailliez och Philippe Diole

Philippe Tailliez var en dykarpionjär som började dyka på 1930-talet. Han var intresserad av fridykning och även av undervattensfotografering. Han var med och testade Aqualung och Tailliez var en av tre dykare som var början till dykning på djupt hav. Han anses vara en av fäderna till den moderna djuphavsdykningen.

Även Philippe Diole var en utforskare av havet, samt att han var författare. Han skrev böcker med Jacques-Yves Cousteau som bland annat var en forskare som studerade livet under vattenytan. Philippe Diole hade en stor passion för havet och kunde verkligen förmedla havets skönhet till omvärlden på ett magiskt sätt.

]]>
Historia om dykning https://www.aquadivers.se/2019/01/04/historia-om-dykning/ Fri, 04 Jan 2019 08:24:37 +0000 https://www.aquadivers.se/?p=19 Historiska dokument visar att människor har använt apparater för att kunna andas under vatten sedan 900-talet före Kristus. Tungdykare som fick sin luft genom slangar från ytan har dock funnits sedan 1800-talet. Modern sportdykning är en relativt ny företeelse som gjordes möjlig genom en rad uppfinningar under det sena 1800-talet och början av 1900-talet.

Andningsapparater

Dykning med luftförråd, det vill säga dykning som inte är beroende av lufttillförsel genom slangar från ytan, kräver ventiler för inandningsluften och ventiler för utandningsluften. Sådana ventiler utvecklades redan under 1800-talet men tekniken att komprimera luft var ännu inte utvecklad så istället användes slutna system vid de tidiga försöken att utveckla andningsapparater.

Öppna och slutna system

De första någorlunda lyckade försöken att utveckla andningsapparater att använda under vatten bestod av en lufttank och en apparat för att rena utandningsluften. Systemen fungerade genom att utandningsluften renades från koldioxid och återanvändes. Dessa system tillät endast dykaren att vara under vatten mycket korta perioder och systemen var klumpiga och opålitliga.

Det var först när lufttankar täta nog för komprimerad luft blev tillgängliga som utvecklingen av moderna andningsapparater blev möjlig. En fransman vid namn Emile Gagnan utvecklade år 1942 ett system där luft från en tank andades in och utandningsluften släpptes ut i vattnet. Jacques Cousteau använde dessa aqualungor i sina filmer och resten är historia.

]]>
Utrustning för dykning https://www.aquadivers.se/2019/01/02/utrustning-for-dykning/ Wed, 02 Jan 2019 13:20:05 +0000 https://www.aquadivers.se/?p=16 Om du undrar vilken slags utrustning som krävs för att dyka kan du läsa vidare i denna artikel. Vi kommer guida dig i all relevant utrustning som krävs. Till att börja med behöver du en dykflaska för att du ska kunna andas under vatten men du behöver även hålla dig varm i vattnet.

Regulatorpaket och dykväst

För att andas under vatten krävs förutom dykflaskan ett regulatorpaket och dykväst. Alla dessa tre delar i kombination bidrar till att du kan röra dig fritt under vattenytan och andas med hjälp av luften som finns i behållaren på din rygg. Det rekommenderas även att använda simfenor för att röra dig snabbare.

Simfenor, manometer och andra tillbehör

Simfenorna hjälper dig att färdas under vatten och även när du hoppar i vattnet. Du kan röra dig snabbare och smidigare även med all utrustning på dig och det gör upplevelsen lättare och smidigare. Manometern används för att se hur mycket luft som finns kvar i flaskan och detta är avgörande för dig som dyker.

Andra viktiga tillbehör vid dykning är exempelvis en kniv, en lampa, kompass, snorkel samt en torrdräkt. Dessa tillbehör kan vara livsviktiga när du befinner dig under vattenytan och särskilt när du tar dig till större djup. Våtdräkten håller dig varm även i kalla hav och en lampa kan visa dig vägen i mörkt vatten.

]]>
Intressanta fakta om Dykning https://www.aquadivers.se/2019/01/02/intressanta-fakta-om-dykning/ Wed, 02 Jan 2019 13:13:19 +0000 https://www.aquadivers.se/?p=13 Att dyka ner under vattenytan och utforska en helt ny värld fascinerar många, vilket knappast är konstigt. Dykning är en spännande sport som många har förälskat sig i. Det finns en del saker om dykning som kan vara intressanta att veta, oavsett om du är nybörjare inom dykning eller erfaren dykare.

Hajar är ofta ofarliga

Många dykares mardröm är att möta en haj när de befinner sig under ytan. Hajar har i många år ansetts vara havets största hot mot oss människor men detta är ett sorgligt missförstånd. Varje år dör mindre än fem personer på grund av hajattacker, medan cirka 150 personer dör av fallande kokosnötter.

Är dykning säkert?

Många som funderar på att börja med dykning undrar över hur säker denna sport verkligen är. Dykning är en mycket säker aktivitet, så länge man använder bra utrustning och har koll på säkerhetsåtgärderna. Viktigt är att man, vid ett djupt dyk, inte tar sig upp till ytan för snabbt då man kan drabbas av dykarsjuka.

Det är även viktigt att kunna tryckutjämna för att inte skada öronen. Ju längre ner under vattnet du kommer, desto högre blir trycket på kroppen. Med vanliga dykartuber kan man inte dyka längre ner än 50 – 60 meter eftersom trycket gör syret giftigt för kroppen. Hur som helst är dykning en säker sport.

]]>
Bästa Dykdestinationer i världen https://www.aquadivers.se/2019/01/02/basta-dykdestinationer-i-varlden/ Wed, 02 Jan 2019 13:09:11 +0000 https://www.aquadivers.se/?p=10 Om du är intresserad av dykning har du en mängd platser att utforska runt om i världen. Våra hav bjuder på en fantastisk undervattensvärld och därför är det inte konstigt att många dykare reser jorden runt på olika dykningsresor. Vart finns egentligen världens bästa dykplatser? Det ska vi titta närmare på nedan.

Australiens barriärrev

Det råder inga tvivel om att en stor del av världens bästa dykning finns runt det stora barriärrevet utanför Australiens kust. Här finns tusentals färgglada koraller och ett djurliv som inte går att hitta någon annanstans på jorden. Man har bland annat stött på över 30 däggdjursarter samt över 1 500 fiskarter kring revet!

Malaysia och Egypten

En annan av världens bästa dykplatser hittar du i Malaysias kristallklara vatten, närmare bestämt i närheten av ön Sipadan Island. Denna dykplats vid namn Barracuda Point bjuder på ett magiskt marinliv med ett stort antal barracudor, koraller, sköldpaddor och en och annan revhaj. En dykningsupplevelse som absolut inte får missas!

Sist måste vi passa på att nämna Egypten, ett land placerat i norra Afrika. Med sina världskända pyramider, milslånga öknar och intressanta historia bjuder detta land även på dykning i världsklass. Röda havet erbjuder faktiskt de mest välbevarade korallreven i hela världen. Missa inte heller majestätiska Blue Hole om du ska dyka i Röda havet!

]]>
Vad ska veta om dykning? https://www.aquadivers.se/2019/01/02/vad-ska-veta-om-dykning/ Wed, 02 Jan 2019 13:04:13 +0000 https://www.aquadivers.se/?p=7 Är du intresserad av dykning? Då har du verkligen hittat rätt som kommit till vår sida. Här hittar du endast dykningsrelaterade artiklar och texter för dig att sätta tänderna i. Vårt största intresse är dykning och vi vill dela med oss av all vår kunskap om denna fantastiska aktivitet.

Dykning i Sverige

Dykning är stort på många håll i världen men vårt huvudfokus ligger på dykning i Sverige. Du kommer hitta information om dykning utanför landet också men främst kommer våra inlägg handla om dykning i vårt eget land. Det finns mycket att se i vattnet här och det kommer du kunna läsa mycket om hos oss.

Vad kommer vi skriva om?

Dykning är ett brett begrepp och vi kommer gå igenom allt som rör denna fantastiska hobby. Här kan du bland annat läsa om dykningens historia, artiklar om vilken utrustning som krävs och du kommer också kunna läsa om de bästa dykarna i världen. Vår sida är lika bred som dykningen själv.

Om du vill veta mer om dykning eller kanske funderar på att börja dyka kan du hitta gott om information här på vår sida. Även du som redan är en erfaren dykare kommer hitta mycket spännande att läsa om. Varmt välkomna hit än en gång och trevlig läsning till er alla!

]]>
Stora platser att dyka i Sverige https://www.aquadivers.se/2018/12/31/stora-platser-att-dyka-i-sverige/ Mon, 31 Dec 2018 08:52:46 +0000 https://www.aquadivers.se/?p=4 Många som är intresserade av att dyka letar sig oftare till varmare breddgrader med kristallklara vatten. Det många glömmer bort är att det faktiskt finns riktigt bra dykning även längs vårt avlånga lands vackra kuster. Att dyka i Sverige kan vara en upplevelse utöver det vanliga. Nedan ska vi tipsa om de bästa svenska dykplatserna.

Västkusten – det självklara valet

För den som vill dyka i Sverige och uppleva ett spännande marinliv är Västkusten det självklara valet. Under ytan finns här ståtliga bergsväggar som är hem åt en mängd intressanta arter. Varför är just Västkusten speciell? Jo, här kan vi nämligen hitta vatten med en salthalt på hela 3,5 % – vilket många djurarter älskar.

Fyra tips på dykning på Västkusten

Det finns inte bara ett vackert dykställe längs Västkusten, utan ett flertal som kan vara värda att undersöka. Först och främst kan Kosteröarna bjuda på spännande dykning som passar främst för den erfarne dykaren. Här kan du skymta vackra fiskar och en och annan knaggrocka om du har turen på din sida

Även Väderöarna kan vara en intressant dykdestination. Här kan både mer och mindre erfarna dykare njuta av det rika havslivet och de klädda bergsväggarna. Gullmarsfjorden är också en dykplats som passar alla typer av dykare och här kan du se både havskräftor och bläckfiskar. Gör lite research och utforska vår svenska undervattensvärld!

]]>